•Koraszülöttek•
Új élet születik

Koraszülöttek azok a 8 hónap előtt született csecsemők, akik a 24. és a 37. terhességi hét között jönnek a világra. Magyarországon az összes várandósság 8-12 százaléka koraszüléssel végződik.
Évente kb. 8000 kisbaba születik a betöltött 37. terhességi hét előtt. Régebben az élve születés alsó határa a betöltött 28. hét volt.
1995-ben ezt a 24. hétre szállították le. Ez azt jelenti, hogy az orvosoknak a 24. hét után világra jött csecsemők megmentéséért mindent meg kell tenni.
A koraszülött babák fejlődése, alkalmazkodása szempontjából messze nem elhanyagolható szempont a szülők lelkiállapota, hite sem. A legtöbb hazai intézményben semmilyen speciális program, segítő szakember nem foglalkozik a kismamák, szülők támogatásával.PIC

Perinatalis Intenzív Centrum

A Perinatalis Intenzív Centrum olyan intenzív osztály, ahol a születés körüli időszakban létrejött kórállapotokat, betegségeket látjuk el. Méhen belül fejlődési rendellenességek, a megszületés előtti hetekben létrejött fertőzések, a szülés alatt keletkezett kórállapotok (magzatvíz-, meconium-aspiráció, oxygénhiányos állapotok) ill. a koraszülöttek ellátása történik itt. A súlyos légzési és keringési elégtelenség kezelése gépi lélegeztetéssel, keringéstámogató gyógyszerekkel, mesterséges táplálás, vércsere, koraszülöttek szem-elváltozásának kezelése lézer-műtéttel- mindezen beavatkozásokhoz a neonatológus szakorvosoknak intenzív szakasszisztens nővérek segédkeznek.

Magyarországon 21 PIC működik....


A Fókusz riportja a koraszülöttekről


Szóljon hozzá: koraszülött


"Hazamentem a PIC-ből"

"Hazamentem a PIC-ből" III. Konferencia

Budapest, 2010. március 27.

A kongresszus tudományos szervezője:
Dr. Nobilis András
,
SE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztálya vezetője
röviden bemutatta koraszülött osztályának történetét.

„Osztályunk 1976-ban, az ország egyik első intézeteként vált hivatalosan perinatális centrummá. A Szülészeti Klinika integráns része, ahol a megszületett kora- és újszülöttek ellátását végezzük, egyazon intézményen belül, ahol a gyermekek a világra jöttek. Egyrészt lehetőségünk van már a megszületés előtt részt venni az idő előtt világra készülő gyermekek ellátásában, másrészt az újszülöttek intenzív ellátása során már az első pillanattól részt veszünk a kis életek sorsának alakításában.
Az ország egyik legnagyobb forgalmú intézménye vagyunk, az elmúlt években 730-750 beteget ápoltunk évente. Rendszeresen kezelünk 500 g születési súly alatti betegeket is sikerrel. Az országban elismert módon lélegeztetési szakcentrumként működünk azon betegek számára, akik speciális lélegeztetésre szorulnak.
Neurológiai utánvizsgáló szakambulanciánkon ellenőrizzük volt koraszülöttjeinket az iskola megkezdéséig, sőt gyakran még tovább is.”ELŐADÓK
Dr. Nobilis András Koraszülött ellátás helyzete, kissúlyú koraszülöttek
Fogarasi-Grenczer Andrea Védőnők szerepe az extrém kis testtömeggel született koraszülöttek otthoni gondozásában
Dr. Beke Anna Kissúlyú koraszülöttek izomtónus zavarai, utánvizsgálata
Baranyi Ágnes, Bendig Borbála Babamasszázs mozgással kombinált fejlesztési lehetősége, különos tekintettel a koraszülött gyermekekre
Dr. Újhelyi Enikő Antiobiotikus kezelés a hétköznapokban
Dr. Kulcsár Andrea Védőoltások a PIC ből hazement koraszülötteknél
Dr. Nobilis András RSV oltás jelenlegi helyzete
Dr. Bokk Ágota Egy kezelhető ritka anyagcsere betegség új hazai diagnosztikus lehetősége
Dr. Molnár Mariann Homeopathiás lehetőségek a koraszülöttek ellátásában
Prof. Dr. Machay Tamás Gyógyszeres kezelés a PIC-ből hazament koraszülötteknél


Baranyi Ágnes, Bendig Borbála

Babamasszázs mozgással kombinált fejlesztési lehetősége, különös tekintettel a koraszülött gyermekekre


Miért fontosak a csecsemőkori alapvető mozgásminták?

Az érett csecsemő mozgásfejlődése meghatározott genetikai kód alapján megy végbe.
Ennek a folyamatnak az automatikusságát igazolják az elemi mozgásminták, mint pl. az elemi járás, kúszás, lebegő ülés, melyek már magzati korban is kiválthatók, valamint a primitív és csecsemőkori reflexek, melyek megléte segíti az akaratlagos mozgásminták kialakulását és megtanulását. Azonban ez az automatikus mozgásfejlődés csakis ingergazdag környezetben és szülői segítséggel teljesedhet ki.
A gyermekkori mozgások megalapozzák a gondolkodási, szociális és érzelmi fejlődést.
A mozgások megerősítik az izomzatot, fejlesztik az egyensúlyrendszert, szabályozzák a testtartást, és összehangolják az érzékelési működéseket.
A mozgási problémák a későbbi életkorban kapcsolatba hozhatók a megkésett beszédfejlődéssel. Ha az érzékelő rendszer fejlődése is károsodott, akkor az negatívan befolyásolja az intelligencia fejlődését. Ezek összességében gátolják a tanulási képességeket.
Egyre nő azoknak a gyermekeknek a száma, akinél a tanulási, magatartási problémák hátterében a csecsemőkori mozgásminták hiányosságai vagy a visszamaradó primitív reflexek állnak.

Miért kell megvárni, hogy a probléma idáig mélyüljön, ha egyszer megelőzhető lenne?

A szülők mindenkori feladata az, hogy irányítsák gyermekük fejlődését, teremtsenek megfelelő környezetet számukra, vagyis felelősen neveljék őket. A csecsemőkorban ez nem mindig egyértelmű feladat.
A BBMM képzés kapcsán tehát az is a feladatunk, hogy az alapvető csecsemő- és kisdedkori fejlődési szakaszok sajátosságainak megismertetésével, és az azokhoz tartozó feladatok tudatosításával elősegítsük a tudatos szülői magatartást, hogy minden életkorban segítséget nyújthasson gyermekének.
Már az első életévben a szülő tudatos fejlesztéssel, odafigyeléssel megelőzheti a bajt. Hiszen a csecsemőkor a legalkalmasabb időszak az alapvető mozgásminták megtanulására és gyakorlására. Nem gyorsítani kell a természetes fejlődést, nem kell más irányba terelni. A feladat csak az, hogy segítsük a gyermekeket ebben az érzékeny időszakban kiteljesedni

Hogyan ötvöztük a babamasszázst és a mozgáselemeket?

A babamasszázs mozgás módszert ép idegrendszerű csecsemők korai fejlesztésére állítottuk össze.
A BABAMASSZÁZS MOZGÁS módszerben a testtájankénti masszázst az adott testrész mozgatása követi. Pl. a fejmozgások, kar- és lábmozgások.
A helyzetváltoztató és a helyváltoztató nagymozgásokat is gyakoroltatjuk a babával, mint pl. könyök- és kartámasz, felülés, állás, guggolás. De gyakoroltatjuk a gurulás, kúszás, mászás összetett mozgásait is.
A módszer pontosan a csecsemő fejlődési üteméhez igazodva kezdi el az aktuális mozgásminta passzív gyakorlását, felkészítve ezzel a csecsemőt az aktív mozgás megtanulására. A már megtanult mozgássorokat pedig rendszeresen gyakoroltatva a csecsemővel, kialakítjuk az örömteli mozgásaktivitást.

Miért ajánljuk ezt az új módszert ép idegrendszerű érett újszülöttek és koraszülött csecsemők esetében?

A masszázzsal, mozgatással adott ingerek hatására a csecsemő testtudata jobban fejlődik, képessé válik testrészeinek összehangolt mozgatására.
Elősegítjük az idegrendszer érését, az intelligencia fejlődését, így megelőzzük a fejlődési elakadások, eltérések.
A születési kor előtt, az idegrendszer éretlensége miatt, csak a BABAMASSZÁZS MOZGÁS gyengéd formáját javasoljuk. Az ártalmas túlingerlést lehetőleg el kell kerülni.
A mozgással kombinált masszázst a korrigált kor elérésekor azonban mindenképp el kell kezdeni a hátrányok, lemaradások ledolgozása érdekében.
Természetesen pontosan alkalmazkodva a baba eltérő életkori fejlődési sajátosságaihoz. Ezzel a módszerrel a koraszülöttek esetében kedvezően befolyásolható a hátrányos értelmi és mozgásfejlődés.


Megszületett Luca baba

Luca babánk 2008. augusztus 8-án született

Anyukája Sára egy évvel képsőbb csatlakozott hozzánk....
Ma az egyik babamasszázs oktatónk...segít másokon is!

Szülőknek, nevelőknek „házi használatra” szántuk a módszerünket, de szakmailag is olyan sikeresnek bizonyult a módszer, hogy már intézmények másolják.